Modeltrams van messing of 3D geprint kennen we allemaal, maar oude Haagse trams nagebouwd in LEGO is nieuw. Maurice Permentier is begonnen met het ontwikkelen en bouwen van trammodellen met behulp van deze steentjes. “Mijn inspiratie komt vooral van de trams welke ik zie in het Haags Openbaar Vervoer Museum. Mijn eerste project was het nabouwen van een 250-er, waarbij de 265 als voorbeeld en inspiratiebron diende. De 265 is een van de bekendste en de eerste echte museumwagen van Den Haag.”

Het lego model van de 265 voor zijn echte soortgenoot

Het bouwen van een tram in LEGO is volgens Permentier een echte uitdaging omdat je moet dealen met blokjes. Toch is het gelukt om een 250-er te maken. “Nog niet helemaal zoals het moet maar het is zeker de moeite waard om te proberen. Al vrij snel heb ik uit mijn voorraad de stenen gevonden die ik nodig had en nu staat  het model te pronken op de LEGO beurs.” Maurice krijgt al snel de vraag van liefhebbers om dit model te maken en er volgen varianten op dit model zoals een aanhangwagen en een salonwagen. Eén model is zelfs gemotoriseerd en heeft verlichting.

De Fluitketel is niet in het museum, maar wel echt Haags

Permentier raakt enthousiast en besluit zijn lijn aan LEGO trammodellen uit te breiden. “Op internet viel mijn oog op de HTM ‘fluitketel’. Na het bestellen van de steentjes die ik nodig had is het eindresultaat best wel fraai geworden. De stickers met de belettering heb ik gekregen van bouwers uit de modelbouwwereld. De ‘Fluitketel’ is dus nu compleet voorzien van koersborden, wagennummers en reclameborden.” Het is mogelijk om deze tram zelf te bouwen want de bouwtekening staat op een USB-stick. En natuurlijk is deze USB-stick ook van LEGO.

De 250-er verder ontwikkeld naar de huidige 265

Van de 250-serie zijn inmiddels drie types gebouwd. Een model met de nog bruine  raamkozijnen aan de voorkant, een model met beige raamkozijnen (de huidige uitvoering in het HOVM) en een model welke tegenwoordig in het Nederlands Openlucht Museum rijdt (de 274).

De buitenlijner krijgt al aardig vorm

Het ontwerpen gaat ondertussen door maar kost soms veel tijd vanwege de complexiteit. Er staan nog mooie projecten op het lijstje van Permentier. De Buitenlijner uit de serie 51-80 krijgt al aardig vorm en er wordt zelfs aan een PCC gewerkt.

Een PCC bouwen is best wel een uitdaging

Maurice hoopt zijn modellen in de toekomst te presenteren in het Haags Openbaar Vervoer Museum. Meer informatie over de modellen is te krijgen via info@brickcreationswestland.nl