De gemeente Brunssum heeft plannen om de oude tram van de Limburgsche Tramweg Maatschappij een plekje te geven in hun stad. Bij de museumspoorlijn van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) staat sinds 2019 motorwagen LTM610 te verstoffen die de rol zou mogen gaan vervullen.

De LTM610 kennen we in de Haagse regio vooral als ‘Limburger’ 90 die hier tussen 1951 en 1966 de baantjes trok op de lijn I² naar Voorburg. Na de buitendienststelling van het Buitenlijn materieel is deze motorwagen bewaard gebleven. Nadat de 610 tentoongesteld is geweest in Limburg en in het Spoorwegmuseum kwam de tram in 2011 even terug naar Den Haag om deel te nemen aan het festival ‘Retourtje Leiden’. Daarvoor is de wagen weer uiterlijk teruggebracht naar de staat zoals deze bij de HTM dienst heeft gedaan.

De HTM 90 tijdens Retourtje Leiden in 2011. Foto: Chris Westerduin

Na ‘Retourtje Leiden’ zijn er plannen geweest de HTM-90 weer rijvaardig op te knappen. Maar tot een akkoord met de ZLSM kwam het niet. De tram gaat in 2019 weer terug naar Limburg. Vrijwilligers van de Tramweg Stichting hebben de tram dan weer in LTM huisstijl geverfd. De tram vertrekt op een dieplader weer naar Simpelveld en wordt daar geplaatst in de rijtuigloods van de museumspoorlijn.

De ZLSM heeft plannen voor een rijvaardige toekomst voor de museumtram maar heeft zelf niet de middelen en capaciteit om dat momenteel met de tram te gaan doen. De gemeente Brunssum wil graag de mijn historie gaan belichten in een nieuwe attractie.

Tijdens het zoeken naar treinonderdelen voor een klein monument in een mijnspoorparkje trof de 59-jarige Brunssumer Henri Ummels de oude tram aan in de loods van de ZLSM. In plaats van de gevraagde onderdelen van een trein kreeg Henri de hele tram aangeboden voor de museumspoorlijn.

Op 8 maart 2019 vertrekt de LTM610 naar een nieuw avontuur in Limburg. Foto: Raymond Naber

De tram uit 1931 heeft ook dienst gedaan in Brunssum en vervoerde er koempels naar de mijnen. Mensen vervoeren in de toekomst zit er niet in. De tram zal in de toekomst tentoongesteld gaan worden op een beschermde locatie. Dat is één van de voorwaarden die de ZLSM stelt om tot een soort eeuwige bruikleen te gaan komen.