Nieuwsflits – Nummer 1

265
Motorwagen 265 is de eerste motorwagen van de collectie historisch trammaterieel van het HOVM. De wagen is museumwagen geworden in het jaar 1964, toen de HTM vierde dat er 100 jaar lang trams door Den Haag reden. Inmiddels is goed te zien dat de 265 er in de tussentijd niet beter op is geworden. Niet wat betreft de techniek, want de wagen is oerdegelijk en mankeert verder niets, maar dak en buitenzijde zijn zo langzamerhand aan een opknapbeurtje toe. Het dak lekt al geruime tijd en de verf aan de buitenzijde wordt opzijgezet door roestvorming. Een grote revisie zit er op korte termijn niet in. Niet alleen is de wagen op dit moment hard nodig voor het rijden van ritten (er is slechts beperkt vooroorlogs materieel goedgekeurd om op het tramnet te rijden), maar we hebben nog motorwagen 36 staan die voor het jubileum van 150 jaar tram in 2014 rijvaardig gemaakt moet worden. En twee wagens reviseren voor die tijd is niet haalbaar. Vandaar dat besloten is de 265 een beperkte opknapbeurt te geven, verdeeld over verschillende fasen. In de tweede helft van 2010 sneuvelde de sleepbeugel van de 265 onder de Resident, waarna de wagen noodgedwongen buiten dienst ging. In het voorjaar van 2011 is een nieuwe beugel gemaakt en op het dak geplaatst. Er was echter geen tijd meer om meer te doen aan het dak, maar na het einde van het rijseizoen is dat direct weer opgepakt. In deze eerste fase wordt het dak gerepareerd en geschilderd, evenals alle apparatuur die op het dak aanwezig is (weerstandkasten, automaten, lijnlantaarns, etc). Het repareren houdt in dat op plaatsen waar het daklinnen beschadigd is, een stukje nieuw daklinnen als een pleister op het dak wordt gespijkerd/geverfd. Dat is een lapmiddel, maar het idee is dat deze constructie het zo’n vijf jaar vol moet houden, in elk geval tot na het jubileum in 2014. Daarna zal het hele dak kaal gemaakt worden en komt er nieuw daklinnen, nieuwe bekabeling, etc. Doel van de huidige actie is dat het dak weer waterdicht is en we de wagen gewoon kunnen inzetten zonder eerst naar buienradar te hoeven kijken. Als er voor aanvang van het rijseizoen 2012 nog voldoende tijd over is, zal ook het plafond binnen van een nieuwe verflaag worden voorzien.








H5
Aan pekelwagen H5 wordt al enkele maanden gewerkt. Vorig jaar is de H5 al beperkt ingezet bij het schoonrijden van het tramnet na sneeuwval, dit winterseizoen zal de wagen er nog meer klaar voor zijn. Met Kerst 2010 waren twee nieuwe pekeltanks geplaatst en voorzien van een tijdelijke pekelwatervoorziening (tuinslangen van de tank naar de rails, te bedienen met een kraantje). Inmiddels is de installatie een stuk professioneler. De foto’s geven daar een goede indruk van. De bedoeling van de H5 is dat hij ooit weer teruggebouwd gaat worden naar motorwagen 295, maar voorlopig is de wagen dus weer tijdelijk pekelwagen, ter ondersteuning van HTM bij de pekeldienst. Door onze inzet bij de ombouw van de wagen en het rijden in de pekeldienst bouwen we credit op bij HTM, zodat wij in ruil daarvoor weer diensten van HTM kunnen verkrijgen. Een soort ruilhandel dus. Op termijn zal de uit Frankrijk teruggehaalde H2 de taken van de H5 gaan overnemen, maar voorlopig is de H5 dus nog even gewoon H5. Het blijft echter een museumwagen en dat betekent dat hij er ook een beetje netjes uit moet zien, ook met het oog op het jubileum in 2014. Op dit moment ligt de aandacht voornamelijk op het interieur en de technische installatie, maar zolang als er geen sneeuw valt en de buitentemperatuur gunstig is, zal ook aan de buitenzijde worden gewerkt.














































1187
Voor de 1187, die ooit samen met collega PCC‘s 1180, 1193 en 1321 in Amsterdam heeft gereden, is geen emplooi meer. We hebben van de vier genoemde wagens in het HOVM al de 1180 en 1193, die bedoeld zijn om te worden ingezet op een nog op te zetten toeristentramlijn. Die twee wagens zullen daarvoor ook enkele aanpassingen krijgen die we bij museummaterieel niet zullen en kunnen doen, omdat daarbij authenticiteit een belangrijke rol speelt. Maar bij de 1180 en 1193 kunnen we daar wat vrijer in zijn. Er was al het plan om de 1187 te gaan slopen om daarmee ook aan onderdelen te komen, maar toen begin december 2011 de motorgenerator van partytram 1302 defect raakte werd het onttakelen opportuun. De 1165 sleepte de 1187 van de remise Zichtenburg naar de Frans Halsstraat, alwaar de wagen de komende maanden geheel onttakeld zal worden. Daarna volgt sloop.




1210
De 1210 had de pech om in november 2011 een losgewaaide remisedeur tegen zich aan te krijgen tijdens een rangeerbeweging. Het herstel werd nog dezelfde dag gestart en binnen een week was de wagen gerepeareerd en weer inzetbaar




1302
Partytram 1302 gaf begin december problemen, de wagen wilde niet meer opstarten. In eerste instantie werd gedacht dat het zou liggen aan de accu’s, die al aardig op leeftijd zijn. Uiteindelijk bleek een lekkage de oorzaak van alle ellende. Zoals een echte partytram betaamt zit er een watervoorraad in waarmee glazen kunnen worden gespoeld, kan worden afgewassen, etc. Op de een of andere manier is er water gelekt uit de afvoer of vanuit de overloop van het waterreservoir, in elk geval is er veel water op de vloer en daarna via de ruimten in de vloer in de diverse elektrische ruimten terechtgekomen. Dit heeft geleid tot het opblazen van de motorgenerator (een motor draait op 600 volt bovenleidingspanning en drijft een generator aan die 40 volt gelijkspanning levert voor het stuurstroomcircuit). Een vervangend exemplaar zal komen uit de 1187 (zie boven). Daarna moet de lekkage worden opgespoord en hersteld. Bovendien zal een groot deel van de elektrische apparatuur moeten worden uitgenomen en hersteld of vervangen. Ook de accu’s zullen worden vervangen, waarvoor het nodig zal zijn een nieuwe accukast te maken. Alles bij elkaar een flinke klus waar we nog wel even mee bezig zullen zijn. Totdat de wagen gereed is rijdt de 1210 de partytramritten.

1304
Tijdens een van de museumritten op 5 november kreeg de 1304 een aanrijding in de Oranjelaan. Daarbij raakte de linkerzijde van de wagen behoorlijk beschadigd. Besloten werd om dat deel, ongeveer de eerste helft van de blinde zijde (de kant waar geen deuren zitten, bij een PCC dus de linkerzijde) opnieuw te schilderen. Nadat de beschadigde schortplaten waren vervangen en de behuizing van de motorgenerator deels was vernieuwd, is de wagen geschilderd. Per abuis is daarvoor de verf van slijpwagen 1139 gebruikt. Dat is een kleur geel (RAL 1007) die overeenkomt met onderhoudswagens van HTM afdeling Railinfrastructuur (zoals bovenleidingswagens). De kleur geel van de PCC’s is lichter. Vervolgens is gedacht dat RAL 1003 (signaalgeel, is Openbaar Vervoer geel) de juiste kleur voor de PCC was, daarom is dit aangeschaft en op de wagen gezet. Toen werd al snel duidelijk dat deze kleur ook weer niet de juiste was. Bezint eer gij begint! Nou ja, de wagen wordt er niet slechter op. Voorlopig is de 1304 weer inzetbaar. Tegen de tijd dat de vogeltjes een ei gaan leggen zullen we nog eens een derde laag geven met dan wel de juiste kleur. Mocht u de wagen tot die tijd voorbij zien rijden weet u in elk geval waar het kleurverschil vandaan komt



