Arrangementen - seizoen 2019


Dit seizoen kunt u deelnemen aan een van onze unieke arrangementen. Elk arrangement betreft een geheel verzorgd, thematisch programma inclusief tramrit. Reserveren vooraf is voor alle arrangementen noodzakelijk.

Arrangement ‘Zelf tram rijden’


Was dat ook uw kinderdroom? Een tram besturen? Wij van het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) kennen die droom. Graag willen wij voor u die droom in vervulling laten gaan, want dit seizoen is er gelegenheid om, natuurlijk onder begeleiding, zelfstandig een ritje te maken met een 62 jaar oude tram!

U wordt niet meteen in het diepe gegooid, want na ontvangst met koffie/thee/fris beginnen we met een beetje theorie, samen met een 2e leerling. Vervolgens neemt u plaats in PCC 1193 uit 1957, met een instructeur aan uw zijde, en rijdt u de historische tram zelf naar Scheveningen Haven. Daar is gelegenheid voor een korte fotostop, waarna de 2e leerling de tram weer terug rijdt naar het HOVM. Bij terugkomst bij het HOVM ontvangt u een certificaat als aandenken aan deze bijzondere rit.
De rit, inclusief de theorie, duurt ongeveer één uur waarbij dan in een groepje van 2 leerlingen wordt gereden tussen HOVM en Scheveningen Haven (de ene leerling rijdt heen, de andere leerling terug).

Om zelf tram te mogen rijden, gelden de volgende voorwaarden:
  • Duur: ongeveer 60 minuten (theoriesessie, daarna leerling 1 rit HOVM - Scheveningen Haven, daarna leerling 2 Scheveningen Haven - HOVM (exclusief achteruit de remise in rijden)
  • Leeftijd: 18 t/m 75 jaar (aan te tonen door middel van geldig identiteitsdocument voorafgaand aan de rit)
  • Minimaal in bezit van Rijbewijs B (ook meenemen voorafgaand aan de rit)
  • Lengte: 1,62 t/m 1,95 meter
  • Niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden
  • De instructeur kan op de dag zelf altijd besluiten een leerling te weigeren (bijvoorbeeld indien leerling oververmoeid oogt, niet helder is, etc.). Het eindoordeel wordt altijd door de instructeur gemaakt. Er wordt in voorkomende situaties geen geld teruggestort.
  • Indien PCC 1193 onverhoopt door een defect niet beschikbaar is, kan de instructie niet doorgaan. In dit geval wordt samen met u naar een alternatieve datum gezocht, of wordt uw geld teruggestort.


Datum arrangement: 19 mei 2019, 28 juli 2019 en 6 oktober 2019
Begintijd arrangement: 12:30, 13:30, 15:00, 16:00
Duur arrangement: ca. 1 uur
Begin- en eindpunt: Haags Openbaar Vervoer Museum
Tarief: €79,95
Inclusief: koffie/thee/fris voorafgaand aan rit, theorie uitleg tram rijden, en enkele rit HOVM – Scheveningen of Scheveningen – HOVM onder begeleiding van instructeur zelfstandig rijden

Reserveren voor de instructieritten is verplicht en is hier mogelijk.

Arrangement ‘Rondje HTM net’


U wordt bij dit arrangement ontvangen bij het Haags Openbaar Vervoer Museum met koffie, thee of iets fris, en een snack. Vervolgens stapt u in de prachtig gerestaureerde Ombouwer 36. Met deze tram wordt een ruim 3 uur durende rondrit gemaakt, waarbij alle uithoeken van het Haagse tramnet worden bereden. Vanzelfsprekend worden onderweg diverse fotostops gehouden, en zal een bijzondere route worden gereden. Onderweg wordt een halfuur gepauzeerd bij Voorburg Station, waar u gelegenheid heeft om wat te eten of drinken bij de snackbar aldaar (niet inbegrepen), of te genieten van uw eigen meegebrachte lunch.

Datum arrangement: zondag 12 mei/zondag 11 augustus (‘Ombouwer’ 36)
Begintijd arrangement: 12:30
Duur arrangement: ca. 4,5 uur
Begin- en eindpunt: Haags Openbaar Vervoer Museum
Tarief: €22,95
Inclusief: historische tramrit van ca. 3,5 uur, koffie/thee/fris en snack voorafgaand aan de rit

Programma arrangement:
12:30 – 12:45: inloop bij HOVM
12:45 – 13:00: koffie/thee/fris en snack bij HOVM
13:00 – 14:45: deel 1 van rondrit over Haagse tramnet
14:45 – 15:15: pauze bij Voorburg Station
15:15 – 17:00: deel 2 van rondrit over Haagse tramnet

Reserveren voor dit arrangement is noodzakelijk en is hier mogelijk.


‘Reizen als Toen’, in samenwerking met Salonboot Den Haag


U maakt een reis geheel in de stijl van de jaren ’20. Tijdens dit arrangement kunnen ‘reizen over land’ en ‘reizen over water’, zoals 100 jaar geleden werd gedaan, allebei worden beleefd. Uw middag begint met een bezoek aan het HOVM. Daar neemt een rondleider u mee langs de uitgebreide museumcollectie historische trams. Vervolgens stapt u in ‘Ombouwer’ 36 van wel 114 jaar oud, die u al piepend en krakend via een mooie route door Den Haag en Rijswijk naar Voorburg brengt. In Voorburg ligt de antieke Salonboot Oriënt uit 1925 al op u te wachten. Onder het genot van een glas wijn of fris kunt u Reizen als Toen en vaart u naar het Zieken in Den Haag, terwijl een deskundige gastheer u vertelt wat u onderweg allemaal tegenkomt.

Het arrangement eindigt in het centrum van Den Haag bij de historische haven aan het Zieken. U kunt eenvoudig weer terug naar het HOVM met tramlijn 9, 11 of 12, maar natuurlijk ook het centrum van Den Haag verder te voet verkennen. U kunt het arrangement ook bij de historische haven aan het Zieken beginnen. Dan eindigt het arrangement bij het Haags Openbaar Vervoer Museum.

Datum arrangement: zondag 21 juli en zondag 8 september
Begintijd arrangement: 12:45, 13:30, 14:30, 15:00
Duur arrangement: 2 uur
Tarief: €24,95
Inclusief: museumbezoek met rondleiding, rondrit historische tram, rondvaart op antieke salonboot met consumptie

Reserveren voor dit arrangement is noodzakelijk en is hier mogelijk.

Arrangement ‘Avondrit’


Het is aan het schemeren. Het begint buiten langzaam donker te worden. Bij het Haags Openbaar Vervoer Museum beginnen de lichten van de historische tram steeds feller te schijnen; de sfeer wordt steeds knusser. Reizigers stappen in de verlichte, oude trams en maken zich op voor een prachtige rit door een sfeervol, avonds Den Haag. Rijdt u met ons mee?
Ook in 2019 wordt de traditie voortgezet: de unieke Avondrit. Het museum is al vanaf 18:00 geopend: u wordt ontvangen met kleine hapjes en koffie/thee/fris bij ons restaurant. Zo kunt u voorafgaand aan de rit uw honger stillen en er een gezellig avondje uit van maken! Vervolgens stapt u in een van de historische trams. Er wordt gereden met de ‘houten’ trams uit de jaren ’20 en ’30 uit de vorige eeuw. Om 19:30 vertrekt de rit vanaf het HOVM voor een rit van ruim anderhalf uur. Tijdens de rit zal ook de Partytram meerijden, waar u frisdrank en koffie kunt krijgen (exclusief).

Datum arrangement: zaterdag 21 september / zaterdag 26 oktober
Begintijd arrangement: 18:00 – 19:00
Duur arrangement: ca. 3 uur
Begin- en eindpunt: Haags Openbaar Vervoer Museum
Tarief: €18,95
Inclusief: historische tramrit van ruim 1.5 uur, bezoek aan het HOVM onder begeleiding van gids, koffie/thee/fris en kleine hapjes voorafgaand aan de rit

Programma arrangement:
18:00 – 18:30: inloop bij HOVM
18:00 – 19:30: koffie/thee/fris en kleine hapjes bij HOVM
18:45 – 19:15: rondleiding langs collectie historische trams in het HOVM
19:30 – 21:15: avondrit per historische tram door Den Haag

Reserveren voor dit arrangement is noodzakelijk en is hier mogelijk.

Arrangement ‘Winterrit’


Deze sfeervolle Winterrit is een middagarrangement, waarbij u riant zittend in een historische tram een winters Den Haag aan u voorbij ziet trekken. U wordt bij dit arrangement ontvangen bij het Haags Openbaar Vervoer Museum met koffie/thee/fris en een warme snack. Daarna neemt een rondleider u mee langs de uitgebreide museumcollectie van historische Haagse trams. Vervolgens stapt u in een van de gereed staande historische trams van bijna 100 jaar oud, voor een mooie rit door Den Haag van ongeveer 90 minuten. Onderweg wordt een korte fotostop gehouden.

Datum arrangement: zondag 15 december 2019 / zondag 16 februari 2020
Begintijd arrangement: 13:00
Duur arrangement: ca. 3 uur
Begin- en eindpunt: Haags Openbaar Vervoer Museum
Tarief: €18,95
Inclusief: historische tramrit van ruim 1.5 uur, bezoek aan het HOVM onder begeleiding van gids, koffie/thee/fris en snack voorafgaand aan de rit

Programma arrangement:
13:00 – 13:30: inloop bij HOVM
13:30 – 14:15: koffie/thee/fris en snack bij HOVM en rondleiding langs museumcollectie
14:15 – 16:00: winterse rit door Den Haag met historische trams

Let op: bij hevige sneeuwval kan de Winterrit helaas geen doorgang vinden.

Reserveren voor dit arrangement is noodzakelijk en is hier mogelijk.