Gebouw


Het Haags Openbaar Vervoer Museum is gehuisvest in een oude tramremise. Ooit remise Parallelweg genoemd, kreeg de remise toch de meeste bekendheid onder de naam Remise Frans Halsstraat. Van 1906 tot 1983 heeft de remise dienst gedaan voor de HTM. In 1983 is hij vervangen door de nieuwe remise aan de Meppelweg, de remise Zichtenburg. Vanaf dat moment zijn de historische trams in de Frans Halsstraat gestald, nadat zij daarvoor jarenlang in de remise Lijsterbesstraat hadden vertoefd.

De bouw van de Frans Halsstraat is vlot verlopen. De bouwwerkzaamheden vingen aan in mei 1906. In september van datzelfde jaar werd de remise al in gebruik genomen. Kom daar tegenwoordig nog eens om! Wat aan de buitenzijde het meeste opvalt is de kleur van de remisedeuren, die immers het grootste oppervlak van de gevel beslaan. Oorspronkelijk waren de deuren donkergroen, de panelen lichtgroen. Na de tweede wereldoorlog werden de deuren geheel grijs geschilderd. Later zijn de panelen donkergrijs geworden.



Toen in 1989 de verbouwing van de remise startte, om er een museum van te maken, is besloten weer de originele kleuren toe te passen. Dat lukte redelijk, alleen was er vooraf geen kleuronderzoek gedaan en daarom 'klopten' de kleuren niet helemaal.



Op 23 juni 1989 werd het museum officieel geopend.



Na een aantal jaren kreeg het gebouw een schilderbeurt, maar de kleuren veranderden daarbij niet.



Niet iedereen was enthousiast over deze kleuren. Daarom ook besloot de architect die de verbouwing van 2008 leidde, om de kleuren aan te passen. De deuren werden donkerblauwzwart, de panelen licht grijsblauw.





Een zeer geslaagde verbouwing, voldoende reden voor een heropening!



De verbouwing van 2008 was voornamelijkbedoeld om achterstallig onderhoud weg te werken en om het gebouw geschikt te maken als evenementenlocatie. Enkele zaken waren blijven liggen. De eigenaar van het gebouw, de gemeente Den Haag, besloot om die laatste klussen in 2013 en 2014 uit te voeren, zodat de renovatie daarmee compleet gemaakt kan worden. Omdat men de voorkeur gaf aan de originele kleuren op het gebouw en het verfwerk toch weer aan een schilderbeurt toe was, is een kleurenonderzoek uitgevoerd om te bepalen wat er bij de bouw in 1906 nu echt opgezet was. Dat onderzoek is succesvol uitgevoerd en die originele kleuren zijn inmiddels aangebracht. Het resultaat mag er zijn!